Praktijkondersteuner Somatiek en Praktijkondersteuner GGZ zijn HBO+ opgeleide zorgverleners in de huisartsenpraktijk, vaak met een verpleegkundige, assistente of psychologen achtergrond.
De praktijkondersteuner-somatiek levert (geprotocolleerde) zorg aan chronisch zieke patiënten, met als doel:
- Het voorkomen van (nieuwe) ziekten, door gestructureerde zorg, volgens de meest actuele standaarden.
- Bij complicaties of verzwarende factoren tijdig te verwijzen naar de tweede lijn.
De praktijkondersteuner is laagdrempelig bereikbaar, bij zorgverleners die u kennen en levert hierdoor zo veel als mogelijk zorg op maat. U hoeft niet steeds dezelfde vragen te beantwoorden, juist vanwege de samenwerking met collega’s zoals dietisten, verpleegkundigen of fysiotherapeuten in de regio.
Voor meer informatie over deze Ketenzorg in onze regio, zie ook:https://hzwhuisartsenzorg.nl/zorgpaden
De praktijkondersteuner GGZ
Als u psychische klachten heeft, bespreekt u die eerst met uw huisarts. Daarna kan de huisarts aan de praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) vragen om u verder te helpen. Bijvoorbeeld met de verheldering van uw problemen en met kortdurende behandeling. De POH-GGZ bespreekt regelmatig met de huisarts hoe het gaat.
De gesprekken met de POH-GGZ vallen binnen de huisartsenzorg en zijn daarom gratis (ook geen eigen risico). In verband met de vertrouwensrelatie kunnen er niet meerdere gezinsleden tegelijkertijd onder behandeling zijn van onze POH GGZ.
wachttijd
Omdat er veel vraag is naar GGZ-zorg, duurt het gemiddeld 8-12 weken voordat u in gesprek kunt met de POH-GGZ. Wij werken met een wachtlijst, de huisarts kan u hierop zetten. Wanneer er een plek vrij gekomen is, wordt u gebeld door de assistente om een afspraak in te plannen.
Ter overbrugging van de wachttijd, kunnen wij u (alvast) een online zelfhulp-programma aanbieden. Zie voor meer informatie hierover onder ‘Nieuws’ het kopje ‘Digitaal behandelen in de GGZ’
___________________________________________________________________________________________________________________
De praktijkondersteuners GGZ-Jeugd
Als uw kind onder de 18 jaar psychische klachten heeft, bespreekt u die eerst met uw huisarts, bij voorkeur in aanwezigheid van uw kind. U kan vervolgens besluiten gebruik te maken van de POH-GGZ Jeugd van PJP. Dit is een samenwerkingsverband van 18 huisartsenpraktijken in de gemeente Purmerend, die gezamenlijk 7 Praktijkondersteuners POH GGZ Jeugd in dienst hebben.