Sinds een jaar vragen wij pro-actief de behoeften aan zorg uit bij patiënten van 75 jaar of ouder. Wij doen dat als we ons als team zorgen maken over ouderen die wij tegenkomen in onze dagelijkse zorg. Dit kan op initiatief van de assistente zijn die een patiënt heeft gesproken, een praktijkondersteuner die een patiënt enkele keren per jaar ziet of na een bezoek aan een spreekuur van een van de dokters.
Vanuit het perspectief van Positieve Gezondheid inventariseren wij behandelwensen om passende zorg te kunnen leveren. Het doel is het vergroten van de zelfredzaamheid en veiligheid voor de patiënt in zijn of haar leefomgeving. Maar ook het aanbieden van activiteiten welke het gevoel van participatie, zingeving en vertrouwen kunnen geven, behoren tot de mogelijkheden. Hierin heeft de praktijk meer een verwijzende rol.
Deze zorg valt onder het basispakket en wordt gestimuleerd vanuit de overheid om de zorg voor ouderen ook in de toekomst mogelijk te houden bij het dreigend zorginfarct.
Wij voeren dit gesprek bij de patiënt thuis of op de praktijk. Bij voorkeur met een medewerker die de voor de patiënt vertrouwd is. Dit kan een praktijkondersteuner zijn of een assistente. Omdat deze gesprekken langer duren dan gebruikelijke consulten of visites kan dit helaas niet bij de huisartsen.
Ook voeren we dit gesprek graag in aanwezigheid van een contactpersoon van de familie. Als de afstand voor de familie een probleem is proberen wij middels videobellen op de praktijk de familie mee te laten doen met dit gesprek. Bij de patiënt thuis is dit helaas niet altijd mogelijk.
Voor meer informatie: klik hieronder:
Zorgprogramma kwetsbare ouderen Zaanstreek Waterland (hzwhuisartsenzorg.nl)
Maakt u zich zorgen maakt over iemand die niet goed meer kan functioneren en wil u graag met iemand sparren over het inzetten van passende zorg, adviseren wij u contact op te nemen met de GGD: Meldpunt en Advies Bijzondere zorg https://www.ggdzw.nl/inwoners/zorg-voor-kwetsbaren/overlast-en-bemoeizorg/. Wij mogen als eigen huisarts van deze patient niet met een ander(e patient) hierover praten, dat is schadelijk voor de vertrouwens band. Dit ligt vast in de wet AVG. Vanuit de GGD kan dit wel worden opgepakt.