U heeft een klacht over uw arts. Wat nu?
Er samen uitkomen
U kan contact op nemen met de praktijk om uw klacht te melden, u kan het klachtenformulier op de website of aan de balie invullen of u kan uw klacht rechtstreeks aan de betreffende medewerker voorleggen. Als u een klacht indient worden direct de betrokken medewerker en de praktijkhouder huisarts Kemper ingelicht. U wordt dan uitgenodigd voor een gesprek met huisarts Kemper en de betrokken medewerker om te zien of we de situatie tot ieders tevredenheid kunnen oplossen. Als deze gesprekken met elkaar niet leiden tot een goede oplossing, dan zullen wij u informeren over de Klachtenregeling van Stichting DOKh
Klachtenregeling DOKh
Stichting DOKh
Afdeling Klachten en Geschillen
Robijnstraat 6, 1812 RB Alkmaar
Telefoonnummer: 072-520 83 25
Website: www.dokh.nl
NB: Dr. Wagenaar wekt als vaste huisarts in de praktijk maar is aangesloten bij de klachten en geschillenorganisatie SKGE. Komt u er met haar niet uit en wilt u hulp van een klachtenfunctionaris? Vult u dan het klachtenformulier in op de website van skge: https://www.skge.nl/patienten/klachtenprocedure/klacht-huisartsenzorg/ U kunt ook eerst bellen naar 088 0229190. Het is bij contact met skge wel van belang dat u aangeeft over welke zorgverlener uw klacht gaat. Stuurt u liever uw klacht per post? Dan is het belangrijk dat u een duidelijke omschrijving geeft wanneer en waar de gebeurtenis plaatsvond, over wie (in dit geval dr Wagenaar) u een klacht heeft en waarom u niet tevreden bent. Vergeet u niet uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer te vermelden. U kunt uw klacht sturen naar:skge, Postbus 8018, 5601 KA Eindhoven Voor vragen kunt u bellen naar 088 0229100.
U krijgt een gesprek met de klachtenfunctionaris. Deze vangt u met uw klacht als het ware op. De klachtenfunctionaris ondersteunt u gedurende het traject. U kunt hier terecht met uw vragen, u krijgt advies en zo nodig hulp bij het schriftelijk formuleren van de klacht.
Als uw klacht helder is, gaat u samen met de klachtenfunctionaris aan de slag om naar een oplossing te zoeken.
De eerste optie die meestal gekozen wordt is klachtbemiddeling. U kunt bij uw klachtenfunctionaris aangeven of u hiervoor open staat.
Klachtbemiddeling
Veel klachten kunnen opgelost worden in een gesprek waar een onpartijdige bemiddelaar bij aan tafel zit.
Als zowel u als uw arts aangeven dat bemiddeling gewenst is, dan volgt binnen twee weken een eerste bemiddelingsgesprek. De klachtenfunctionaris treedt op als bemiddelaar.
Tijdens de bemiddelingsgesprekken krijgen u en uw arts de gelegenheid om toelichting te geven op de gebeurtenis(sen). Als het begrip over en weer groeit, ontstaat vaak weer een werkbare situatie. Het uiteindelijke doel van de bemiddeling is de relatie tussen u en uw arts te herstellen.
Spelregels
- Hulp van de klachtenfunctionaris, de klachtbemiddeling en klachtbehandeling zijn voor u kosteloos.
- Bemiddeling is pas geslaagd als beide partijen het hier over eens zijn.
- Bij bemiddeling wordt uitgegaan van wederzijds respect en vertrouwen.
- Alle betrokkenen in het traject gaan uiterst zorgvuldig om met uw privacy en hebben een geheimhoudingsplicht.
- De volledige klachtenregeling is te downloaden op www.dokh.nl
Komt u er samen met de klachtenfunctionaris niet uit?
Komt u er ondanks de bemiddelingsgesprekken niet uit, dan ondersteunt de klachtenfunctionaris u bij een eventuele volgende stap. Uw klacht wordt dan een geschil. U kunt een uitspraak over uw klacht vragen bij de geschilleninstantie huisartsenzorg. Deze onafhankelijke commissie bestaat uit een voorzitter (jurist) en uit leden namens de patiënten en uit leden namens de huisartsen. De commissie wordt bijgestaan door een ambtelijk secretaris die ook jurist is.
Het oordeel van de geschilleninstantie is bindend. Meer informatie kunt vinden op www.skge.nl.